Fabrica communication research centre

Trapped inside a rotten business

Mexico is wereldleider op het gebied van avocado productie. Het aandeel Mexicaanse avocado’s bedraagt 45% van de internationale markt.

Made at:

Fabrica research centre
Trevisa, Italië

In collaboration with:

Laura hooreman
Rosa Cherim
Nelleke van Lomwel

Maar waarom zijn Mexicaanse boeren zó ijverig?

Wie iets dieper graaft ontdekt dat de Mexicaanse avocadomarkt grotendeels in handen is van meedogenloze kartels. Boeren worden voor het blok gezet om zoveel mogelijk geld voor de kartels te verdienen. Wie niet meedoet, wordt gemarteld, afgeperst of vermoord. De boeren zitten letterlijk “Trapped inside a rotten business”.

We ontwierpen fruitstickertjes waarmee we kopers van avocado’s confronteren. De fruitstickers tonen de titel van het project en de namen van vermoorde boeren met het jaar van overlijden.

Maar daar bleef het niet bij. Omdat boeren letterlijk het risico lopen onthoofd te worden als ze niet meewerken, kerfden we de gezichten van deze boeren in de pit van een avocado.

Wie een avocado opent, gaat met het mes rondom, langs de pit. Wie de pit eruit haalt, hakt het mes in de pit, draait en trekt hem eruit. Deze handelingen maken het project extra confronterend.