The people

Off the Record Embassy

De golden record is een LP dat door 6 Amerikanen in 6 maanden tijd is samengesteld om vrijwel de gehele wereld ongevraagd te vertegenwoordigen tegenover buitenaards leven. Vervolgens is het de ruimte ingestuurd en nu is het afwachten tot het gevonden wordt.

Het vertegenwoordigen van de gehele wereld is een vrijwel onmogelijke taak. Als je dan ook nog eens claimt dit met zes Amerikanen in zes maanden tijd te doen, valt de kwaliteit van deze representatie te bediscussiëren.

Tot de Golden Record is gevonden is en het tegendeel bewezen is, zie ik het als niets anders dan een mislukte kritische reflectie van de mensheid. Een mislukte
versie van wat had kunnen zijn: Een briljant staaltje vertegenwoordigende advertising. Als afstuderende advertising professional zat mij dat enorm dwars.

We zijn niet eerlijk tegenover buitenaards leven, maar ook niet tegenover onszelf.

Het is een project dat in zijn uitvoering nooit de suggestie had mogen wekken af te zijn. Daarom ga ik “afmaken” of eigenlijk “on-afmaken” wat nooit af had mogen zijn. Dat doe ik hier op aarde. Middels een ambassade: “Off the record Embassy” Niet met de bedoeling om een vertegenwoordiging van de mensheid vroegtijdig de ruimte in te schieten. Maar met de bedoeling om een hoeveelheid berichten/content te verzamelen van mensen die door mij vertegenwoordigd willen worden. Pas als er daadwerkelijk contact gemaakt is, gaan we kijken hoe we de meest ge-update versie kunnen brengen aan buitenaards leven. Tot die tijd blijft het bericht op aarde om de aanpasbaarheid ervan te garanderen. Zodat het niet zoals de Golden record statisch, maar juist een dynamisch project is. Een van de belangrijkste factoren aan dit project is dat het nooit af kan en mag zijn. Dit project kan en mag niet slagen als vertegenwoordiging van de mensheid.


Waar NASA op passieve wijze (vrijwel niemand had inspraak) een onomkeerbare permanente vertegenwoordiging creëerde van een mensheid die constant veranderd, maak ik er mijn werk van om een project dat nooit af had mogen zijn on-af te maken. Door op een actieve manier mensen te vragen of zij één vertegenwoordigd willen worden,en twee iets willen delen tegen buiteaards leven. Zo zal de ambassade alleen mensen vertegenwoordigen die dit zelf willen.

Meer weten over dit project?


Download research
'For the record'